Климатици и соларни системи за вашия комфорт
  • Телефон: +359 888097704, +359 2975 03 10,+359 2975 03 11
    Адрес: бул. "Проф. Цветан Лазаров" № 50, офис №2-3
    Град: София
    Skype: kibklimaltd

Охлаждане без хладилни агенти

Пон., 09/15/2014 - 14:31

Повечето от алтернативните методи за охлаждане, които избягват използването на охлаждащи течности са правени лабораторно и на относително нисък добив по отношение на енергията за охлаждане. Прегледът на вида на технологиите, които участват и текущото им състояние на развитие е представено в проучване на Navigant Consulting, упълномощено от Министерството на енергетиката нa САЩ.
 
Проучването идентифицира около 17 различни проекти и ги оценява по практичност и мащаб. Сред тези, които вече са в мейнстрийма са процеси, базирани на изпарението на водата, пелтие ефект (термоелектрически охладител ), усвояване на топлината / абсорбция и изсушителни системи. Тези, които са изброени като нововъзникващи технологии включват мембранно-базирани системи, които се задвижват чрез вакуумна помпа, магнитокалоричен охлаждащ ефект, течни изсушителни системи и двигалт на Стърлин с газообразно компресиране. Някои от по-екзотичните идеи все още се оценяват, включвайки квантово тунелиране, термо-акустични и термо-еластична системи.
 
Що се отнася до ACR системите, все още нищо не се вижда на хоризонта, което да предвещае каквато и да е непосредствена заплаха за сгъстяване на парите.